@article { author = {Anisi, Mohammad Saleh and Piri, Mahdi and Shirazian, Shirin}, title = {Legal Requirements for Preventing Food Insecurity in Light of a Health Impact Assessment Approach; Covid 19 Outbreak Case Study}, journal = {Public Law Researsh}, volume = {24}, number = {77}, pages = {203-235}, year = {2023}, publisher = {Allameh Tabataba’i University}, issn = {2345-6116}, eissn = {2476-6216}, doi = {10.22054/qjpl.2022.62098.2641}, abstract = {The strongest hypothesis as to the origin of Covid-19 indicates that it is zoonotic. The food use of products from the wild animal market in Wuhan, and its economic impacts and mortalities urged us to explain the relationship between the right to adequate food, food security and safety, and the approach to health impact assessment.In general, creating food security and safety and providing food free from any virus and bacteria is one of the gradual and cross-border obligations branching from the right to sufficient food, and it seems that the integrated and cross-border implementation of the approach in assessing the effects on health is a necessary and positive measure. Fulfilling this due obligation requires the existence of efficient legal tools in related fields, and the spread of Covid-19 lacks the presence of legal gaps in these fields. By detailed explaining of the legal and international dimensions of the above cases, this paper aims to analyze these gaps. Finally, it will come up with suggestions for the total fulfillment of the aforementioned obligations in the international law system. }, keywords = {International environmental law,covid19,Health Impact Assessments,Food Safety,Zoonotic Virus}, title_fa = {الزامات حقوقی پیشگیری از ناامنی غذایی در پرتو رویکرد ارزیابی اثرات بر سلامت؛ مطالعه موردی شیوع کووید- 19}, abstract_fa = {قویترین فرضیه پیدایش بحران کووید-19 حاکی از زونوتیک بودن آن است. استفاده غذایی از محصولات بازار فروش حیوانات وحشی شهر ووهان چین و تلفات جانی و اقتصادی جهانی و گسترده این بحران باعث شد تا به تبیین ارتباط میان حق بر غذای کافی، امنیت و ایمنی غذایی و رویکرد ارزیابی اثرات آن بر سلامت بپردازیم. به نحو کلی ایجاد امنیت و ایمنی غذایی و تأمین غذای عاری از هرگونه ویروس و باکتری یکی از تعهدات تدریجی و فرامرزی منشعب از حق بر غذای کافیست و بنظر می‌رسد که در این راستا اجرای یکپارچه و فرامرزی رویکرد ارزیابی اثرات بر سلامت یک اقدام مقتضی ایجابی کارآمد در جهت ایفای تعهدات مرتبط با حق بر غذای کافی و حصول به امنیت و ایمنی غذایی بشمار رود. ایفای این تعهد مقتضی، مستلزم وجود ابزار حقوقی کارآمد در حوزه‌های مرتبط است و شیوع کووید-19 مبین وجود خلأهای حقوقی در این حوزه‌ها است. این جستار با تبیین تفصیلی ابعاد حقوقی و بین‌المللی موارد فوق بر آن است تا به تحلیل این خلأها بپردازد و در نهایت پیشنهاداتی در جهت ایفای تمام وکمال تعهدات مذکور در نظام حقوق بین‌الملل ارائه می‌شود.}, keywords_fa = {حقوق بین الملل محیط زیست,کووید19,ارزیابی اثرات سلامت,امنیت غذایی,ویروس زونوتیک}, url = {https://qjpl.atu.ac.ir/article_15264.html}, eprint = {https://qjpl.atu.ac.ir/article_15264_7065c52d7e5a01845fb2d5fd739ed97a.pdf} }